харчування при варикозному розширенні вен

Харчування при варикозному розширенні вен.

Дієта при варикозі.

Щоб уникнути розвитку варикозного розширення вен, бажано вжити комплекс заходів. Поряд зі спеціальними вправами, водними процедурами, рухливим способом життя слід вживати їжу, яка буде зміцнювати стінки судин і сприяти доброму кровообігу і обміну речовин.

Необхідно вживати більше продуктів, у великій кількості містять вітамін Е — пророслі зерна жита і пшениці, сою, горох, квасоля, салат, зелена цибуля, печінка, яєчний жовток, а також кукурудзяне, оливкове та соєва олія. Саме завдяки вітаміну Е вени стають пружними і еластичними.

Важливо постійно поповнювати в організмі запас вітаміну С, завдяки якому стінки вен стають міцними. Цей компонент у великій кількості є в плодах шипшини, солодкому перці, обліписі, чорній смородині, білокачанній капусті, помідорах, суниці, аґрус, петрушці, кропі, молодій картоплі і цитрусових.

Різні фруктові десерти, варення і напої, приготовані з ягід, містять вітамін Р, так званий рутин. Він зміцнює не тільки стінки венозних судин, але і їх клапани. Особливо корисними виявляться шипшина, апельсини, лимони, грейпфрути, горобина, чорна смородина, волоський горіх і чай.

Для профілактики варикозу бажано з’їдати в день не менше 20 ягід кислої вишні або темної черешні. Біофлавоноїди, які фарбують плоди в соковитий темно–бордовий колір, потрапляючи в організм людини, розчиняють тромби навіть активніше, ніж аспірин, і тим самим полегшують просування крові по венах.

Щоб стінки венозних вен не «розповзалися» і не перетворювалися в вузли під тиском крові, організму необхідна речовина еластин. Він входить до складу сполучних тканин. Еластин буде вироблятися в потрібній кількості, якщо в організмі буде досить міді. Саме вона активізує роботу ферментів, що синтезують еластин. Дуже багато міді міститься в морепродуктах — устрицях, мідіях, креветках, крабах, омарах, осьминогах, кальмарах. Досить міді і в баранячих нирках, яловичої печінки.

Овочі, фрукти, висівки — все, що містить багато рослинної клітковини, буде корисно, так як очищає організм, нормалізує стілець і позбавляє від закрепів, які погано позначаються на варикозних венах.

Кількість рідини, яка споживається в день, має бути не менше 1,5 л. Якщо води в організмі буде недостатньо, то кров почне густіти і гірше циркулювати, що неминуче призведе до застійних явищ.

Зате таких милих серцю тістечок, булочок та інших борошняних продуктів і всього солодкого слід вживати якомога менше, щоб не набрати зайву вагу.

Бажано також не є маринади, холодці, наваристі м’ясні бульйони, консерви і копченості, які сприяють руйнуванню клапанів і стінок венозних судин.

Любителям кави краще обмежуватися 1-2-ма чашечками в день, не більше, і буде краще, якщо змішувати каву з молоком.

Вживання алкогольних напоїв, особливо пива, бажано максимально обмежити. Вони затримують рідину в організмі, і, як наслідок, збільшується навантаження на вени. Джерело: Центр Професійної Медицини.

Відповіді не замінюють консультацію лікаря. Консультація лікаря ОБОВ’ЯЗКОВА .